Tinder i Sverige: 10 superladdade tips & saker du måste veta!

Tinder SverigeHär kommer den ultimata guiden för dig som använder Tinder i Sverige.

Här hittar du våra superladdade Tinder tips, intressant statistik och annan värdefull information för att lyckas med nätdejting.

Tinder är som ett spel där du kan testa ditt marknadsvärde i dejtingarenan och konstant få en liten skjuts av dopamin upp i hjärnan av dess notifikationer, inte konstigt att vissa kallar det för digitalt heroin…

Lugn! Det var ett skämt… (eller, faktiskt inte – men mer om det längre ner i artikeln)

För de flesta människor så är Tinder en vanlig dejtingapp man använder för att hitta en dejt, ett one night stand eller kanske till och med sitt livs kärlek.

Oavsett vad du skall ha Tinder till så kommer du ha nytta av våra 10 tips och våran ”bra-att-veta” om Tinder, låt oss sätta igång.

1. Vi tar det från början – vad är Tinder?

Låt oss börja med en liten dos historia, det kan ju vara bra att veta när människans förfall faktiskt startade:

År 2012 kom en mobilapp vid namn Tinder ut, dess mål var att koppla samman människor som letade efter en dejt och befann sig i samma område (med hjälp av smartphonens platstjänster).

Själva grundidén med appen är att; bara när två personer som är intresserade av varandra har indikerat det genom en like så kan chatten börja.

Nu är det 2019 och Tinder har över 50 miljoner användare världen över, hur många tror du det finns i Sverige? Vi vet inte exakt, men det är MÅNGA!

 

2. Hur fungerar Tinder? Setup och snabbguide

För att komma igång måste du ladda ner Tinder, vilket är gratis. Du kan göra det antingen från Appstore (iPhone), eller Play-store (Samsung, och andra Android-telefoner).

Därefter loggar du in med ditt Facebook-konto ELLER med ditt telefonnummer. Tidigare krävde Tinder ett Facebook-konto, men inte nu längre.

Du uppger bara ditt telefonnummer, varefter du får en verifieringskod via SMS som du sedan uppger i Tinder-appen.

Sedan är du inne och kan sätta igång och skapa din profil. Du kan justera grundläggande filter som hur långt bort dina förslag kan vara och vilken ålder de ska ha.

Därefter laddar du upp minst ett foto på dig själv och lägger till en profiltext (fler tips om detta längre ner i artikeln). Allt är enkelt och går snabbt.

Men hur funkar Tinder och vad betyder de olika symbolerna?

När din profil är klar kommer appen visa dig andra användares bilder och profiler. Därefter kan du göra följande:

 • Svepa vänster (eller trycka på det röda krysset) om du inte tycker om användaren och aldrig mer vill se dem
 • Svepa höger (eller trycka på det gröna hjärtat) vilket indikerar att du tycker om dem och vill starta en chat
 • Trycka på den blå stjärnan som indikerar en super like (mer om det här längre ner i artikeln)
 • Knacka på höger sida skärmen för att se fler bilder av användaren
 • Knacka cirkeln med ett ”i” inuti för att se resten av användarens profil

När ni båda matchar (båda användarna har svept höger på varandra) så kommer det poppa upp en ruta där det står ”du och X har just matchat!” Sedan kan ni skicka och ta emot meddelanden från varandra.

 

3. Tinder på datorn

Nu för tiden kan du även använda Tinder på datorn – oavsett om det är en PC, Mac eller surfplatta. Du kan registrera eller logga in via deras hemsida och börja svepa – upplägget är väldigt likt det i mobilen.

Tinder på datorn
Screenshot: YouTube / Tinder

Tinder kommer att fortsätta vara aktiv i bakgrunden och ge dig notifikationer när något händer på sidan/i appen. Om du har appen i en smartphone samtidigt så kommer din dator och mobil att synkroniseras, så om du lägger in en bild och text i ena så uppdateras den andra också.

 

4. Män och kvinnor på Tinder?

Tinder är en annorlunda lekplats för män och kvinnor.

Enligt statistik så sveper män höger (gillar) på 46 % av kvinnorna de ser på skärmen.

Däremot gillar kvinnorna bara 14 % av männen se ser, så en kvinna som är något snyggare än medel kan vara nästintill säker att mannen redan har svept höger på henne.

Vad kan vi dra för slutsatser baserat på de här siffrorna? Här är en teori:

Snygga och socialt kompetenta människor kommer alltid att ha lätt för att hitta en partner. Så har det alltid varit och så kommer det troligtvis att förbli.

Kvinnor med medelmåttigt utseende kommer (undermedvetet) att höja sin standard för männen de matchar med när de märker att de ofta matchar med män som ser bättre ut än dem själva. De kommer troligen att hamna på en dejt och ha sex med varandra. Men om mannens värde på den sexuella marknaden är högre, kommer mannen lämna det som ett one night stand medan kvinnan vill ha mer. När det här scenariot spelas upp om och om igen så kommer kvinnan att kalla alla män för grisar, klippa sitt hår kort, färga det rött och… ja du gissade rätt – bli en torr feminist.

Eftersom medelmåttiga kvinnor nu har siktat in sig på de topp 5-10% av alfahannarna så kommer en stor del av de resterande männen som stannar kvar i den kalla och råa Tinder-terrängen inte få någon uppmärksamhet alls. De kommer att tappa sitt självförtroende och börja dricka oroväckande mycket alkohol…

Det var ett skämt… igen, så ta inte den här teorin på för stort allvar – men i onlinedejting så är det kvinnorna som bestämmer, och särskilt på Tinder.

Här är ett intressant experiment om hur Tinder fungerar för en man och för en kvinna:

 

5. Tips för hur man tar bra Tinderbilder:

Eftersom Tinder är ett väldigt snabbt spel, så måste din första profilbild verkligen vara SPOT ON! Särskilt om du är man, som du säkert kan lista ut från förra kapitlet.

Du kan exempelvis läsa några riktigt bra och ingående tips för vilka typer av profilbilder som faktiskt fungerar för män i den här artikeln (på engelska). Eller bara kolla vår snabbguide med det bästa ur artikeln:

 • Visa ansiktet tydligt (antingen en bild från axlarna eller midjan upp)
 • Inga solglasögon eller huvudbonader
 • Inga gruppbilder
 • Helst inga selfies (ta hellre ett foto med stativ och timer om ingen annan kan ta en bild för dig)
 • Aktivitetsbilder är grymma (mycket bättre än dina mörka toa-selfies) – aktivitetsbilder visar att du är en aktiv och intressant person.

Läs också: Topp 10 dejtingappar i Sverige (2019)

6. Din Tinder presentation spelar faktiskt roll

Även om bilderna är det viktigaste på Tinder så är det viktigt att även ha en bra skriven bio så att man kan få den där personen som tittar tvekande på bilderna att svepa höger.

Om du ser bra ut och letar efter en annan vacker kropp, så kan du nog överleva utan en presentation.

Men:

Om du inte är (som man) i de topp 5-10 % när det kommer till utseende, så är det nog bäst att du lägger lite arbete i din profiltext också. Och även för alla som inte bara är ute efter sex, är det viktigt att skriva något som visar vad man är för typ av person.

En bra Tinder presentation är oftast inte särskilt djup eller formell, som en presentation kan vara på andra dejtingsajter. Med en Tinder profiltext (för män) så handlar det om att skapa känslor hos kvinnan som läser texten. Så antingen något unikt, roligt eller något annat som väcker en känsla och skapar ett mysterium av intresse.

Så även om du letar efter ett förhållande, håll profiltexten ganska kort, lättsam och intressant!

 

7. En bra öppningsfras för Tinder?

En annan fråga som många googlar på är ”Vad är en bra öppningsfras på Tinder?”.

Och det finns ju inte en raggningsreplik som passar alla tillfällen. För vissa gör en helt normal chat jobbet perfekt. Men för andra behöver du verkligen vara i ditt A-game och leverera vassa skämt.

Det största misstaget många gör är att bara skriva ”Hej” eller ”Sup?” – vilket är särskilt illa om man är kille.

Som sagt får kvinnorna mest uppmärksamhet på Tinder, så om du inte är en supermodell som snubbe så behöver du skapa känslor för tjejen genom att skriva något intressant.

Du kan kommentera eller fråga något om hennes profiltext eller bilder, det här skickar en signal att du faktiskt har sett henne och hennes profil och inte bara skickar ut massmeddelanden till alla typ som ”heeeeyyy”.

Trött på Tinder? Spana in de här 7 platserna för att träffa singlar

 

8. Betal vs gratis Tinder (superlike och andra funktioner)

Med gratisversionen av Tinder kan du komma igång snabbt och:

 • Se profiler utan begränsning
 • Svepa höger (gilla) ett begränsat antal gånger per dag (det verkar inte finnas en exakt siffra, om du vet hur många gånger det är exakt, kommentera gärna nedan!)
 • När alla likes är använda behöver du vänta 12 timmar innan du kan like:a igen.
 • Du kan ge 1 superlike per dag (det här innebär att personen kommer att se direkt att du har superlike:at dem, även om de inte svept höger på dig innan)

Det finns 2 olika betalversioner:

Tinder Plus:

Tinder Plus är det billigaste alternativet att börja med, funktioner:

 • Obegränsat med likes per dag
 • 5 superlikes per dag
 • 1 gratis boost per månad (du kommer att synas först i kön och får högre chans att matcha)
 • Du kan ha fler detaljer i din profil (och du kan justera vad andra får se)
 • Du kan se användare i andra städer och länder (och kanske ordna en dejt innan du reser dit du skall)

Tinder tipsTinder Gold:

Tinder Gold har alla funktioner som Tinder Plus har och även en riktigt bra tidssparande funktion:

Du kan se ett galleri av alla användare som redan har like:at dig. Sedan kan du bara välja ut de bästa och svepa höger på dem.

Priserna för Tinders betalversioner kan variera från användare till användare, men generellt så kostar det ungefär 100 kronor i månaden att ha Tinder Plus eller Gold. Du kan se mer exakt priser inuti appen när du har den installerad.

 

9. De bra- och dåliga sidorna av Tinder

Låt oss analysera några av de bra och dåliga sakerna med Tinder.

Det finns många bra saker som till exempel att det är lätt att använda. Det simulerar upplevelsen av det verkliga livet när vi går längs gatan och ser någon vi attraheras av men inte vågar gå fram till, fast i den digitala världen är det enklare.

Här är alltså några av de bra sakerna med Tinder:

 • Går snabbt och lätt att registrera sig, lätt att använda
 • HELT GRATIS – fast med vissa begränsningar
 • Massor av användare!

Låter bra eller hur? Men Tinder har även ett dåligt rykte.

Här är några av de sämre sidorna:

För det första har många fastnat för en ny hobby eller ett nytt spel ”sällskapsspelet” – och de lägger ner mycket tid här, utan att ens gå på så många dejter. Folk letar efter dessa ”dopaminshots” i sin smartphone. Erkänn själv, det känns bra när du får ett meddelande, eller när någon gillar dina uppdateringar på sociala medier, eller ännu bättre – när en främling är intresserad av dig på ett romantiskt eller sexuellt sätt.

Det är samma kemikalier i hjärnan som aktiveras av spelande, alkohol och andra substanser.

Man kan alltså bli beroende av Tindermatchningar, meddelanden och till och med one night stands. Du kommer aldrig vara nöjd med bara en person, du vill alltid ha mer. Du tänker hela tiden ”hmm, det kanske finns någon som till och med är bättre där ute…?”

Faktum är att i en studie gjord för några år sedan så var 42 % av Tinderanvändarna redan i ett förhållande!

En sak till:

En annan studie visade att Tinderanvändare har lägre självförtroende och är mindre nöjda med sitt utseende än dem som inte använde Tinder.

Så för många människor är Tinder bara ett ytligt spel där man kan få kickar och lite spänning i livet. Om du letar efter något mer seriöst, fortsätt läsa:

10. Alternativ till Tinder?

Nu 2019 är det många som överger Tinder (om de är ute efter ett förhållande):

Det kan vara så att kvinnor inte kan hitta killar som är ute efter något mer än sex. Eller så kanske den genomsnittlige killen inte får de matchningar han förväntar sig. Eller så är det något de flesta bara leker med ett tag utan att gå på riktiga dejter, vilket är frustrerande för dem som faktiskt vill träffa något över en drink.

Oavsett vilken av dessa anledningar som stämmer så verkar det finnas mycket frustration när det gäller Tinder och många har istället gått över till att använda ”vanliga” dejtingsidor.

Något som förmodligen är Tinders totala motsats är Elitsinglar.se. Många, särskilt utbildade och/eller karriärfokuserade 30+ singlar, har hittat en partner där.

Match.com är en bra mainstream-sida, och särskilt bra om du är i sena 20-årsåldern eller äldre.

Kolla även in vår topp-tio-lista över de bästa dejtingsidorna.

Och om du letar efter dejtingappar liknande Tinder, är Bumble förmodligen den som är mest lik. Den fungerar mer eller mindre på samma sätt – du svajpar vänster och höger, men på Bumble måste tjejerna skicka det första meddelandet. Vissa kallar den även ”feministversionen av Tinder”. Det är en väldigt populär app i USA, men i Sverige verkar den inte ha så många användare (än?).

Kolla även in vår topp-tio-lista över de bästa dejtingappar!

Slutsats

Tinder kan utan tvekan vara en grym app för att hitta en dejt och till och med sitt livs kärlek.

Men om du inte har fått resultaten du önskat från tinder, borde du tänka på att majoriteten av relationer fortfarande formas ute i den verkliga världen, där människor träffas på riktigt. Det kanske låter galet för er yngre människor som har växt upp med en smartphone i handen och alltid haft 24/7 anslutning till internet. Men när det kommer till förhållanden och fysisk interaktion så är det när ni träffas på riktigt ni vet om ni har någon personkemi, det handlar om mer än utseende, det handlar om gestikuleringar, ansiktsuttryck och energin mellan er.

Låt mig sluta snacka strunt precis där, nu är det din tur:

Vad har du haft för upplevelse av Tinder? Eller har du några grymma Tinder tips att dela med dig av? Var modig och bli den första som kommenterar här nedanför:

2 KOMMENTARER

 1. Jag har problem med med tinder när jag ska gå in i appen så börjar den bara ett blinka jag kommer inte in jag har inte avslutat mitt konto men jag kan inte logga in jag fattar inte vad som har hänt

 2. Nej och åter Nej, Jag vägrar att aktivera något GPS läge eller Facebook inlogg. Mina sökområden bestäm jag helt och hållet själv!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here